CartiAgricole.ro Carti   |   Articole   |   Localitati si primarii
  Comanda rapida  


Cresterea Lipitorilor

Adauga articol
Carti pentru afacerea ta

STRUTUL - Imperechere, crestere si comercializare

Cultura Maslinului

Cresterea viermilor de matase
vezi alte articole din domeniul Diverse
Autor: Mima


   

Majoritatea lipitorilor sunt parazite, se hrănesc cu sângele altor animale. Unele sunt capabile ca la singura hrănire, sa preia o cantitate de sânge de cinci ori mai mare de cât propia greutate, din care pot trăi chiar și un an.

   Lipitorile iși datorează renumele prost mediului de hrănire hematofog. In trecut erau foarte apreciate de medici, deoarece drenarea sângelui cu lipitori are efect în orice boală.

   CARACTERISTICI

   Lipitoarea este un vierme inelat ce se înrudește cu râma. Corpul este alungit, fusiform și prezintă în interior nervii, vasele de sânge și canalul digestiv. Pereții corpului sunt alcătuiți din musculatură longitudinală și transversală. Cu ajutorul ei lipitoarea se poate ondula ca șarpele, și când este în pericol ea se ghemuiește. La ambele capete ale corpului se află ventuze bine dezvoltate. Cu acestea lipitoarea se poate atașa de corpul victimei. Când nu se hrănește stă atașată de pietre sau plante. Cu ajutorul ventuzelor, ea se poate deplasa. Își alungește corpul la maxim, se atașează cu ventuza cranială, apoi își eliberează ventuza caudală și își trage capul în față.

   Majoritatea lipitorilor trăiesc în apă, deoarece supraviețuiesc numai în locuri umede. Dacă stau mult la loc uscat se deshidratează. Multe dintre ele preferă apele foarte lente sau aproape stătătoare.

   ALIMENTAȚIA ȘI MOD DE HRĂNIRE

   Lipitoarea consumă viețuitoare cu corpul moale. Prezintă trei lame maxilare semicirculare, dințate. Cu ajutorul acestora produce răni de forma literei „Y” pe pielea bovinelor, ecvinelor și a animalelor. Glandele salivare elimină o substanță ce dilată vasele victimei și împiedică coagularea sângelui.

   REPRODUCEREA

   Lipitoarea posedă organe masculine și feminine. În timpul împerecherii unul dintre parteneri „acționează” ca mascul. Unele specii depun sperma direct în orificiul genital al partenerei. Altele atașează punguțe spermatice de pielea partenerei, iar materialul germinativ ajunge prin piele la locul de fecundare.

   Ovulele fecundate nu sunt doar depuse în apă. Sunt atașate într-o membrană mucoasă, iar când părăsesc corpul lipitorii, pe la nivelul capului, această membrană se închide și devine un așa-numit-cocon ce oferă protecție. Unele specii își atașează coconii de pietrele din apă sau îi îngroapă în solul umed. Durata dezvoltării este de 4-10 săptămâni.

 

Domenii articole
» Apicultura (1)
» Ciuperci (3)
» Culturi de camp (14)
» Diverse (6)
» Flori (5)
» Fonduri Europene - Finantari (4)
» Legume (4)
» Melci (1)
» Pasari (7)
» Piscicultura - Pesti (4)
» Pomicultura (4)
» Serpi si reptile (1)
» Viermi de matase (1)
» Viticultura (3)

Carti recomandate


Fotografia digitala cu aparate foto DSLR

Refacerea viilor vatamate

Rotorul Savonius - energie eoliana

  Comentariu scris de Emanuel pe data 2009-09-14:

  Bună,o carte despre lipitori, unde găsesc? tot caut... Acest comentariu din ce carte este, și cartea o găsesc de vânzare pe site?
  Comentariu scris de Stefan Marius Laurentiu pe data 2011-04-29:

  Aveti cum aceasta lucrarea cu privire la cresterea lipitorilor?

Cu respect,

Marius Stefan
  Comentati articolul:


Nume:
Email:
Comentariu:
 

Reclama probleme drepturi de autor

Abonare
Informatii despre reduceri, promotii, carti noi. Apasa aici!
Reduceri de 10%
Pentru orice comanda care depaseste 79.99 de lei pretul va fi redus cu 10%
Profitati din plin.
Transport
Expedierea coletelor costa 12.99 lei , indiferent de valoarea comenzii.
Cartile vor fi livrate prin Posta Romana cu plata ramburs (la ridicarea coletului).


Termeni si conditii | Cuprinsuri carti | ANPC
© CartiAgricole.ro
SC Lagonda SRL, Valcea, CUI: 16872332