CartiAgricole.ro Carti   |   Articole   |   Localitati si primarii
  Comanda rapida  






Cresterea ovinelor

Adauga articol
Carti pentru afacerea ta

Ornamente din hartie si margele termo-adezive - Idei creative 42

Renovarea caselor

Bolile vacilor
vezi alte articole din domeniul Animale
Autor: Anton


   Cresterea ovinelor
    Cresterea oilor īn tara noastra are traditie de secole. Aceasta specie valorifica cel mai bine pasunile si fīnetele, din care o buna parte se afla īn zona de munte. Acesta este motivul alaturi de productia diversificata, care face din cresterea ovinelor o ramura foarte importanta a zootehniei, avīnd o traditie atīt de veche.
   
   Pregatirea oilor si berbecilor pentru monta
   
   La oi pregatirea pentru monta are īn vedere aducerea oilor īntr-o satre buna de īntretinere. Īn furajarea oilor se folosesc fīnuri, grosiere, suculente, masa verde, īn functie de sezon.
   
   Se asigura sare bulgari pentru lins si apa la discretie. La oi se recomanda īntarcarea cu minimum 3-4 saptamīni īnainte de monta pentru a se putea reface si a fi aduse īn conditii optime de reproductie. Pentru o furajare adecvata se asigura starea de īntretinere corespunzatoare executarii montei si pastrarii gestatiei viitoare. Berbecii de reproductie se vor folosi prin rotatie asigurīndu-se dupa 4 zile de activitate, 4 zile de repaus. Oile depistate pentru monta (sau īnsamīntate artificial) se pasuneaza separat īn ziua montei pe parcele īn apropierea stīnei, gospodariei sau fermei. Īn perioada montei pasunatul se face numai pe racoare, dimineata cīt mai devreme si seara tīrziu. Pentru monta naturala se repartizeaza 20-30 oi pentru un berbec tīnar si 30-40 oi penjtru un berbec adult.
   
   Gestatia la ovine
   
   Gestatia la oaie dureaza 150 de zile, cu variatii de la 140-160 de zile. Īn prima luna de gestatie se va pastra acelasi regim de īngrijire si hranire din perioada de monta, pentru prevenirea avorturilor, foarte frecvente īn aceasta perioada. Īn luna a 2-a si a 3-a de gestatie, nivelul de furajare poate fi mai mic cu cca. 30% fata de cel aplicat īn perioada de pregatire pentru monta si de monta. Pentru o oaie de 50 kg greutate corporala, cu o productie de 4 kg līna :
   
   * Vara - 10 kg masa verde, īn cazul unor pasuni mai slabe se administreaza un supliment de 0 - 5 kg concentrate;
   
   * Iarna - 1,4 kg fīn, 1,5 kg grosiere, 2,5 kg suculente cu adaos de concentrate īn perioada de pregatire pentru monta si gestatie (300-500 g/cap/zi).
   
   Īn perioada a 2-a de gestatie (lunile 4-5) se vor asigura conditii deosebite de īngrijire si furajare, data fiind cresterea si dezvoltarea fatului. Oile vor fi supravegheate permanent īn perioada de gestatie; este interzisa īnghesuirea lor la intrarea si iesirea din adaposturi sau padocuri, furajele vor fi de cea mai buna calitate, nemucegaite, apa nu va fi rece pentru a se evita avorturile. Cu doua saptamīni īnainte de fatare se scot din furajare furajele īnsilozate (murate).
   
   Fatarea la ovine
   
   Cu 2-3 saptamīni īnainte de fatare oile se \"codinesc\" prin tunderea līnii din jurul ugerului, de pe coada si din jurul cozii, pentru asigurarea igienei suptului si mulsului. Se pregatesc adaposturile pentru fatare realizīnd un compartiment pentru oi gestante, o maternitate si un compartiment pentru mieii \"zburati\" (de la 0 - 30 zile). Īn maternitate se vor amenaja boxe individuale de fatare, cu dimensiunile de 1,20 m/0,6-0,8 m. Compartimentul de īntretinere a oilor fatate cu miei \"zburati\" se amenajeaza īn boxe comune, asigurīnd pentru fiecare oaie cu mielul respectiv, o suprafata de 1,6 mp.
   
   Īngrijirea mieilor sugari
   
   Īn momentul fatarii se intervine pentru curatirea mucozitatilor de pe nari si bot, se taie ombilicul la 4-5 cm de abdomen si se tamponeaza cu tinctura de iod. Se ajuta apoi mieii sa suga obligatoriu īn primele 3-4 ore de la fatare. Mielul se lasa sa fie lins de mama timp de o jumatate de ora. Dupa vīrsta de 8-10 zile mieilor li se administreaza īn locuri special amenajate furaje concentrate (combinate) si fīn de lucerna de cea mai buna calitate. Īn cazul mieilor orfani sau gemeni īn cazul īn care oaia a murit sau nu are lapte, crescatorii vor apleca mieii la doici, fatate aproximativ īn acelasi timp sau la date cīt mai apropiate ori vor recurge la alaptartea artificiala cu lapte de vaca. Perioada de miel crud dureaza de la 0-7 zile, cea de miel mijlociu de la 7-30 zile, iar cea de miel zburat de la 30-65 zile.
   
   Īntarcarea mieilor
   
   Se face īn functie de rasa, vīrsta si greutate corporala si destinatia pe care o primesc mieii (pentru prasila sau īngrasare). Se recomanda ca īntarcarea mieilor sa se faca treptat timp de 4-5 zile; mieii se vor tine izolati de mame peste noapte, iar dimineata oile se mulg. Īn zilele urmatoare mieii se lasa cu mamele cīteva ore īn timpul zilei,dar oile se mulg seara, īn felul acesta se diminueaza stresul de īntarcare.
   
   Cīnd īntarcarea mieilor se face brusc, mieii prezinta o stare de indispozitie, slabesc si uneori se pot īmbolnavi.
   
   
   
   Norme de crestere a tineretului ovin
   
   Īn ce priveste furajarea pentru un miel de 65 de zile, la īntarcare avīnd o greutate medie de 15-17 kg, prevazīndu-se a īnregistra un spor de 170 g/zi, se recomanda tinīnd seama de sezon, urmatoarele cantitati de furaje zilnice :
   
   * Vara - 2 kg masa verde, 80 g nutret combinat si 2 g sare;
   
   * Iarna - 0,5 kg fīn, 80 g nutret combinat, 2 g sare si apa 0,5 l (apa e bine sa fie la discretie).
   
   Pentru tineretul de reproductie (3-18 luni) la grupa de greutate 20-45 kg este necesara cantitatea de 6,5 kg masa verde vara sau 1 kg fīn 0,5 kg grosiere, 2 kg suculente si 80 g furaj concentrat pe timp de iarna. La aceasta se adauga 5 g sare/zi, indiferent de sezon , care ca si apa, este bine sa fie asigurata la discretie, adica se vor asigura bulgari de sare pentru lins.
   
   Īngrasarea ovinelor
   
   Īn fermele mari, specializate pentru īngrasare se practica īngrasarea intensiva pe gratar fara scoatere la pasunat, folosind furaje fibroase, grosiere si concentrate. Mieii (īn general masculii) se introduc la īngrasare la greutatea de 12-14 kg/cap, prevazīndu-se un spor de 250 g/zi, asigurīndu-se īn final greutatea de 45 kg, dupa o perioada de 100-110 zile, cu un consum de furaje de 4,3 UN/kg spor. Īnainte de livrare pentru carne tineretul īngrasat se tunde, obtinīndu-se īn medie 1-1,5 kg līna/cap. Īn cazul īn care īngrasarea se face īn mod traditional , īntr-o prima etapa berbecutii supusi īngrasarii se mentin pe pasune circa 90 zile, asigurīnd 7-8 kg/zi masa verde de cea mai buna calitate, iar īntr-o a doua etapa se face finisarea, īn timp de 50 de zile, perioada īn care se exclude pasunatul; animalele se mentin la grajd si se furajeaza cu : 1 kg fīn, 1 kg grosiere, 2-4 kg suculente si siloz/zi, asigurīnd pe īntrega perioada de 50 zile 4-5 kg concentrat P.V.M. Sarea si apa se asigura la discretie prin bulgari de sare pentru lins si apa curata la jgheaburi. Pentru īngrasarea oilor se foloseste acelasi sistem industrial asigurīnd necesarul de furaj īn functie de greutatea animalelor, iar īn sistemul traditional, īn gospodaria familiala se asigura zilnic 3 - 3,5 kg fīn si 0,2-0,3 kg nutret concentrat/cap/zi. Īn cazul īngrasarii pe pasune, aceasta trebuie sa asigure minimum 8-10 kg masa verde/cap/zi.
   
   Hranirea si īngrijirea ovinelor adulte
   
   Īn gospodariile crescatorilor oile īn timpul iernii se cresc īn ngeneral īn adaposturi speciale, cu exceptia unei parti de crescatori īn anumite zone ale tarii care practica transhumanta, cu o traditie foarte veche pierduta īn negura vremii. Marimea turmelor se stabileste īn functie de suprafata pasunilor si de cantitatea de masa verde ce se obtine pe aceste pasuni. Īn conditiile tarii noastre oile se pot pasuna 6-7 luni/an. Oile care se urca pe pasunile alpine pot pasuna circa 2-3 luni. Trecerea de la perioada de stabulatie la consumul de furaje verzi prin pasunat se face treptat, de la 1-2 ore īn prima zi, pīna la pasunarea si furajarea exclusiva pe pasune, cu masa verde, dupa circa 12 zile de la iesirea din stabulatie. Pasunatul este bine sa se faca dupa ce se usuca roua, sa fie facut rational, pe parcele; numarul de oi pe o parcela se stabileste īn functie de suprafata si productia de masa verde asigurata. Oile nu se tin mai mult de 5-6 zile pe o parcela, care se lasa apoi libera circa 20 zile pentru regenerare si se poate refolosi cīnd iarba ajunge la minimum 8-10 cm.
Domenii articole
» Apicultura (1)
» Ciuperci (3)
» Culturi de camp (14)
» Diverse (6)
» Flori (5)
» Fonduri Europene - Finantari (4)
» Legume (4)
» Melci (1)
» Pasari (7)
» Piscicultura - Pesti (4)
» Pomicultura (4)
» Serpi si reptile (1)
» Viermi de matase (1)
» Viticultura (3)

Carti recomandate


Dusumeaua si parchetul

Masti de carnaval - Idei creative 05

Porumbeii

  Comentariu scris de radu pe data 2009-03-31:

  Buna ziua.as dori sa aflu mai mlte lucruri de intemeierea unei firme de oii cu cine as pute vorbi in acet domeniu,de utilajele necesare...multumesc




  Comentariu scris de Dorin Marcel Mag pe data 2009-06-17:

  Doresc mai multe inf.despre furajarea oilor . pe rase existente in romania. multumesc frumos.




  Comentati articolul:


Nume:
Email:
Comentariu:
 

Reclama probleme drepturi de autor

Abonare
Informatii despre reduceri, promotii, carti noi. Apasa aici!
Reduceri de 10%
Pentru orice comanda care depaseste 79.99 de lei pretul va fi redus cu 10%
Profitati din plin.
Transport
Expedierea coletelor costa 12.99 lei , indiferent de valoarea comenzii.
Cartile vor fi livrate prin Posta Romana cu plata ramburs (la ridicarea coletului).


Termeni si conditii | Harta site | Cuprinsuri carti | ANPC
© CartiAgricole.ro
SC Lagonda SRL, Valcea, CUI: 16872332