CartiAgricole.ro Carti   |   Articole   |   Localitati si primarii
  Comanda rapida  


Inul si Canepa pentru fibra. Culturi in Romania

Adauga articol
Carti pentru afacerea ta

Daunatori in casa si gradina

Garduri si porti

Branzeturi pentru casa si piata
vezi alte articole din domeniul Culturi de camp
Autor: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
Link: http://www.mapam.ro


   

FISA PRODUS – IN SI CANEPA PENTRU FIBRA
Informatii de baza privind piata produsului

Date generale despre produs

Inul pentru fibra (Linum usitatissum)

Importanta inului pentru fibra consta in multiplele întrebuintari ale fibrelor cat si ale produselor lui secundare- samanta, turtele, puzderiile, pleava, etc. Fibrele de in sunt rezistente la rupere, la putrezire, si au finete, elasticitate si luciu matasos foarte apreciat. Din ele se confectioneaza panza pentru corabii, parasute, rufarie de pat si de corp, fete de masa, servete, panza pentru picturi si pentru cauciucuri, fete de incaltaminte, etc.

Fibrele scurte (caltii) se utilizeaza la fabricarea hartiei fine, pentru confectionarea sacilor si a panzei de ambalaj.
Samanta, faina de seminte si turtele se utilizeaza in medicina. Puzderiile (resturile de tulpina rezultate in urma operatiilor de zdrobit si melitat) servesc ca materie prima pentru confectionarea de placi aglomerate sau la fabricarea glucozei, drept combustibil etc.

Suprafata mondiala cultivata cu in pentru fuior depaseste 1,5 milioane hectare, tari mari cultivatoare fiind : Rusia, Polonia, Franta, Cehia, Belgia si Olanda.

Canepa pentru fibra (Cannabis sativa)

Canepa se cultiva pentru continutul sau in fibre naturale in procent relativ ridicat si pentru semintele bogate in ulei sicativ.

Fibrele de canepa sunt mai lungi decat cele de in, foarte durabile si destul de rezistente. Ele se utilizeaza la confectionarea unei game largi de produse textile, de la cele mai grosiere pana la cele mai fine. Fiind rezistente la putrezire, chiar si cand stau in apa, din aceste fibre se confectioneaza ata pentru cizmarie, navoade, foi de cort, odgoane, furtunuri pentru incendii, fitile pentru explozive etc. Din canepa cotolozata pura sau in amestec cu bumbacul si lana se fabrica tesaturi mixte fine si rezistente. Fibrele scurte (caltii) se folosesc la confectionarea saltelelor precum si ca material izolator.

Produsele secundare ca : uleiuri, turtele, puzderiile, sunt utilizate in general ca si cele ale inului iar cenusa obtinuta prin arderea lemnului constituie un bun ingrasamant chimic bogat in P, K, Ca. Din varfurile inflorescentelor plantelor femeiesti si din seminte se prepara medicamente cu actiune sedativa, diuretica, vomitiva, vermifuga si altele.

Suprafata mondiala cultivata cu canepa pentru fibra este de peste 500.000 ha, tari mari cultivatoare fiind : Rusia, Iugoslavia si pana in anul 1990 Romania.

Inul si canepa sunt considerate prioritare in strategia MADR si prin sumele acordate pentru sprijinirea celor doua culturi s-a dorit extinderea suprafetelor cultivate cu plante textile, dar acest lucru nu a fost posibil deoarece nu se poate vorbi de suprafete fara unitati de procesare a inului si canepei. Numarul unitatilor de procesare s-a diminuat considerabil (din 28 de unitati de procesare existente in anul 1991) in anul 2007 au ramas in functiune:

   1. SC Galir SA loc.Mangalia –  jud.Constanța –procesare in, capacitate 640 tone fibre/an;
   2. SC Lutex SA loc.Luduș – jud. Mureș- procesare canepa,capacitate 1500 tone fibra/an ;
   3. SC Livius SRL loc. Nadlag –jud.Arad - procesare canepa, capacitate1500 tone fibra/an;
   4. SC Carpic Carei – jud.Satu Mare - procesare canepa, capacitate 2000 tone fibra/an .

Anual se proceseaza in functie de cantitatea de tulpini melitate existente in stoc la fiecare unitate de procesare.
Marea majoritate a topitoriilor care au fost vandute, noii proprietari nu au tinut cont de obiectul de activitate al acestor unitati, utilajele aflate in dotare fiind valorificate la fier vechi.

De asemenea, prin programul SAPARD - imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscole, investitii noi pentru constructii, modernizarea si retehnologizarea unitatilor existente pentru procesarea plantelor textile (in si canepa) inclusiv cladiri, masini, instalatii si echipamente pentru procesare, ambalare, depozitare si marketingul fibrelor textile s-a construit si dat in folosinta o unitate de procesarea semintelor de canepa in scopul obtinerii uleiului si a suplimentelor nutritive, a fainei proteice din srotul obtinut in urma presarii, pe de alta parte, obtinerea semintelor decojite - folosite in scop alimentar.
CANAH International, primul producator de ulei de canepa din Romania, a carei fabrica are o capacitate de prelucrare de 1000 tone seminte pe an, aceasta cifra constituind echivalentul a 250.000 litri ulei de canepa anual se afla in localitatea Salonta, judetul Bihor.

   Soiurile de plante textile cultivate
In pentru fibra:

- Ada, Adria, Alexein, Alin, Bazil, Carolina, Codruta, Cosmin, Cristina, Daniela,Elena, Elisa, Ermina, Floriana, Florinda,Fluin,Ina, Ioana, Iordan, Iulia, Iunia, Janina,Laura, Lirina, Louis, Martin, Monica, Nineta, Oliana,Paula, Radu, Rares, Sabena, Selena, Sumuleu.

Canepa pentru fibra :

- Denise, Diana, Irene, Silvana, Lovrin 110, Secuieni 1, Zenit.

Incepand cu 1 ianuarie 2007 cand Romania a devenit stat membru al Uniunii Europene soiurile cultivate pentru a fi eligibile la sprijinul financiar sunt cele cuprinse in Anexa II a Regulamentului Cosiliului nr.796/2004 care se modifica anual.
In anul 2008 s-a publicat R(CE) nr.145/2008 care in Anexa II “Soiuri de canepa eligibile pentru platile directe”  sunt mentionate varietatile de canepa autorizate in anul de comercializare 2008/2009”, respectiv soiurile de canepa:  Denise, Diana, Lovrin 110, Silvana  si Zenit.

Soiurile mentionate in lista au un continut de  tetrahidrocanabinol mai mic sau egal cu 0,2%

Zone de favorabilitate

Inul pentru fibra:zona foarte favorabila, se caracterizeaza printr-un regim pluviometric in timpul perioadei de vegetatie de 220 -250 mm, umiditatea relativa a aerului permanent peste 70%, nebulozitatea cea mai ridicata din toata tara, iar temperaturile medii nu depasesec 17 grade Celsius.

Zona se extinde :
- in depresiunile Gheorghienilor, Ciucului, si Toplitei din Transilvania si depresiunile Dornelor si Radautilor din nord – vestul Moldovei
- in zona Carpatilor Meridionali si Orientali, precum si in zona Rodnelor, si Apusenilor (microzone).
Zona favorabila, cuprinde suprafete mai mari in regiunile muntoase ale Moldovei, zona Ciucului in judetele Cluj si Maramures, pe valea Oltului, in Transilvania, depresiunea Fagaras, regiunile submontane din Banat, Oltenia si Muntenia.
Regimul de precipitatii in timpul perioadei de vegetatie este mai redus, sub 200 mm, solul avand un rol secundar.

Zona a treia de cultura, la care se face apel numai in cazul in care cererile pentru aceasta planta sunt mari  si nu pot fi acoperite prin zona foarte favorabila si favorabila.

Canepa pentru fibra

Zona foarte favorabila, se caracterizeaza printr-un regim pluviometric in timpul perioadei de vegetatie de 300-550 mm,  temperaturile medii nu depasesec 16 - 18 grade Celsius.
Se extinde :

- in vestul tarii (campiile Crisurilor, Muresului, Timisului, Carasului) pe vaile Muresului si Tarnavelor, valea Somesului, Oltului, in depresiunea Barsei, depresiunea Sfantu Gheorghe precum si in valea Siretului si in valea Moldovei .

Zona favorabila, se caracterizeaza printr-un regim pluviometric in timpul perioadei de vegetatie de 300-400 mm,  iar temperaturile medii nu depasesec 15,2 – 18,9 grade Celsius.
Se extinde in :

- Campia Transilvaniei, in partea de sud a podisului getic, nordul Campiei Romane (zona solului brun roscat)

Zona putin favorabila se caracterizeaza prin temperaturi medii in timpul perioadei de vegetatie de 14 -14,5 grade Celsius.
Zona cuprinde si regiuni secetoase (stepa si silvostepa din sudul si sud –estul tarii) si regiuni cu soluri mai putin texturate (dealurile Olteniei, Munteniei, Moldovei, etc.).
 
Legislatie nationala pentru  plante textile

   1. Ordinul MAPDR nr.1044/2003 privind autorizarea unitatilor de procesare primara a tulpinilor de in si canepa pentru fibra, in concordanta cu Regulamentul (CE) nr.245/2001 care prevede reguli detaliate de aplicare a R. (CE) nr. 1673/2000 privind organizarea comuna a pietelor de in si canepa
   2. Ordinul MAPDR nr.677/2004 privind desemnarea unui laborator pentru determinarea continutului de tetrahydrocanabinol (THC) la soiurile de canepa
   3. Ordinul nr. 200 din 11 aprilie 2005 privind autorizarea Organizației interprofesionale a producătorilor și procesatorilor de in și cânepă din România
   4. OMAPDR nr.1285/2005 pentru recunoasterea Consiliului pe produs “ Plante textile si produse procesate”
   5. HG nr.582/2004 pentru modificarea si completarea Regulamentului de aplicare a dispozitiilor Legii nr.143/2000 privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, aprobat prin HG nr.1359/2000
   6. Legea nr.339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante si psihotrope

Legislatie referitoare la sustinerea plantelor textile in anul 2007:

    * Ordonanță de urgență nr. 25 din 29 martie 2006 pentru aprobarea nivelului sprijinului acordat producătorilor agricoli pentru achiziționarea de motorină în vederea efectuării lucrărilor agricole mecanizate de înființare și întreținere a unor culturi agricole ce se înființează în primăvara anului 2006, precum și pentru aprobarea suplimentării cu suma de 200 milioane lei (RON) a Programului "Dezvoltarea durabilă a sectorului vegetal, a sectorului zootehnic și piscicol, precum și alte programe pe care Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale trebuie să le pună în aplicare"
    * Hotărâre nr. 214/2007 privind aprobarea activităților pentru care se acordă sprijin financiar producătorilor agricoli din sectorul vegetal în anul 2007, a cuantumului sprijinului și a sumei totale alocate fiecărei activități, precum și pentru modificarea alin. (1) al art. 1 din Hotărârea Guvernului nr. 1.853/2005 privind sprijinul direct al statului prin acordarea de subvenții, pentru anul 2006, producătorilor agricoli din sectorul animalier și din sectorul piscicol.
    * Ordonanta de urgenta nr. 123/2006 pentru aprobarea acordarii sprijinului financiar producatorilor agricoli din sectorul vegetal, zootehnic, al imbunatatirilor funciare si al organizarii si sistematizarii teritoriului, aprobata prin Legea nr.125/2007

    * Ordonanta de urgenta nr.125/2006 pentru aprobarea schemelor de plati directe si plati nationale directe complementare, care se acorda in agricultura incepand cu anul 2007,si pentru modificarea art. 2 din legea nr. 36/1991 privind societatilor agricole si alte forme de asociere in agricultura, aprobata prin Legea nr.139/2007
    * Hotărâre nr. 636/2007 privind declararea stării de calamitate naturală în agricultură pentru culturile însămânțate în toamna anului 2006 și în primăvara anului 2007, precum și pentru stabilirea nivelului maxim al sumei ce poate fi acordată ca despăgubire.
    * Hotarare nr.477/2007 privind aprobarea nivelului fondurilor publice care se acorda in anul 2007 conform prevederilor Legii creditului agricol pentru productie nr.150/2003, precum si pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii creditului agricol pentru productie nr.150/2003, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.816/2003

Sprijinul valoric se prezinta astfel:

- 1 leu/litru, subvenționarea motorinei pentru lucrările mecanice de înființare a culturilor de primăvară;
- 50,55 €/ha plata unica pe suprafata( SAPS);
- 34,42 €/ha, plati nationale directe complementare (PNDC);
-  41,72 €/ha plati nationale directe complementare,  cuplate de productie;
- 160 €/to pentru fibra lunga de in si 90 €/to pentru fibra scurta de in si canepa;
-  7% din cheltuielile medii de productie/ ha pentru subventionare credite agricole pentru productie;
- propunere max. 750 lei/ha - Despagubiri pentru calamitati;

Pentru implementarea  legislatiei prevazuta in organizarea comuna a pietelor in sectorul inului si al canepei  pentru fibre s-au elaborat si publicat urmatoarele acte legislative:

    * Ordonanta guvernului nr. 33 din 1 august 2007 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 41/2005 privind reglementarea unor măsuri financiare
    * Ordin nr. 682/2007 pentru aprobarea Normelor privind acordarea ajutorului comunitar pentru procesarea primară  a tulpinilor de in și de cânepă pentru fibre  pentru anul de piață  2007/2008

Legislatie referitoare la sustinerea plantelor textile in anul 2008:

    * Hotărâre nr. 277/2008 privind aprobarea activității pentru care se acordă sprijin financiar producătorilor agricoli din sectorul vegetal în anul 2008, a cuantumului sprijinului financiar și a sumei totale alocate acestei activități
    * Ordin nr. 174 din 19 martie 2008 privind modificarea și completarea anexelor E, F, H, J, K și L la Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor și dezvoltării rurale nr. 850/2006 pentru aprobarea normelor metodologice privind modul de acordare a sprijinului financiar pentru activitățile din sectorul vegetal, zootehnic, al îmbunătățirilor funciare și al organizării și sistematizării teritoriului, precum și condițiile de eligibilitate
    * Hotărâre nr. 276/2008 pentru aprobarea nivelului fondurilor publice care se acordă în anul 2008 potrivit Legii creditului agricol pentru producție nr. 150/2003.

Sustinere 2008

Sprijin din bugetul national care se va derula prin directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene
- 15% din nivelul creditelor de producție;
- 39,0 lei/ha ( subvenționarea cu un leu/litru de motorină utilizată pentru lucrările mecanice de înființare a culturilor agricole de primăvară, respectiv pentru toamna anului 2008, pentru cantitatea de 39,0 litri/ha).
Sprijin din Fondurile Europene ce se vor acorda prin APIA:

-  60,5 €/ha plata unica pe suprafață( SAPS);
- 47,1 €/ha, plăți naționale  complementare, decuplate de productie;
- 41,7 €/ha plăți naționale  complementare, cuplate de productie;
- 160 €/to pentru fibra lunga de in si 90 €/to pentru fibra scurta de in si canepa.
 

Domenii articole
» Apicultura (1)
» Ciuperci (3)
» Culturi de camp (14)
» Diverse (6)
» Flori (5)
» Fonduri Europene - Finantari (4)
» Legume (4)
» Melci (1)
» Pasari (7)
» Piscicultura - Pesti (4)
» Pomicultura (4)
» Serpi si reptile (1)
» Viermi de matase (1)
» Viticultura (3)

Carti recomandate


Floarea-soarelui hibrida

Putregaiul alb al plantelor de cultura

Plante etnobotanice din Romania. Calmante. Antidepresive. Stimul

  Comentariu scris de Eugen Stramaturaru pe data 2011-11-25:

  Foarte interesant!
  Comentati articolul:


Nume:
Email:
Comentariu:
 

Reclama probleme drepturi de autor

Abonare
Informatii despre reduceri, promotii, carti noi. Apasa aici!
Reduceri de 10%
Pentru orice comanda care depaseste 79.99 de lei pretul va fi redus cu 10%
Profitati din plin.
Transport
Expedierea coletelor costa 12.99 lei , indiferent de valoarea comenzii.
Cartile vor fi livrate prin Posta Romana cu plata ramburs (la ridicarea coletului).


Termeni si conditii | Cuprinsuri carti | ANPC
© CartiAgricole.ro
SC Lagonda SRL, Valcea, CUI: 16872332